Kutak za nostalgiju

“Ovdje se (abecednim redom, naravno) prisjećamo larpova koji više nisu s nama… Bilo nam ih je drago poznavati, i ponekad se, dok im ostavljamo cvijeće pred spomenikom, usuđujemo nadati da će neki od njih ustati iz mrtvih i opet nam se pridružiti pod zrakama sunca u nekoj šumi, ili u kakvom mračnom podrumu, što je već prikladnije za njihov setting…

S druge strane, nisu svi zombiji dobri zombiji, a neke ipak odnese vrijeme. Zaborav, pak, teško.”

– Vengeful Kitten

Astra&Apokrifija

Astra larp website

Astra je bila špijunsko-književni pervazivni larp s elementima nadnaravnog i naglašenim ARG aspektom koji se odigrao u listopadu 2014. godine, u Zagrebu. Igrači su igrali kandidate za posao u špijunskoj agenciji i kroz dva tjedna rješavali kreativne, terenske i kriptografske zadatke kroz koji su otkrili povezanost agencije s Marijom Jurić Zagorkom, Ivanom Brlić Mažuranić i Antunom Brankom Šimićem, te drevnom krunom hrvatskih kraljeva. Jednodnevni nastavak/spin-off, Apokrifija, održao se u ožujku 2015.g. u Rijeci. Astra je 2015. godine dobila nagradu SFERA za posebno ostvarenje u području hrvatske spekulativne fikcije.

Organizirale: Ivana Delač i Vesna Kurilić

Bizarro

One-shot bizarni larp, u najboljem smislu te riječi. Veoma neobične priče i još suludijih likova, Bizarro je doslovno pomiješao likove iz različitih settinga, postojećih i nepostojećih, koji su se našli u bizarnom džepnom univerzumu u kojem su obitavali radi zabave drugih bića koja su ih gledala bez njihova znanja. Larp je odigran 2014. gddine, s naznakama nastavka priče koje još nisu konkretizirane.

Organizirao: Sven Nemet

Camarilla Agram

Camarilla Agram website

Ovaj se larp, započet 2013. godine, odigravao u svijetu Classic World of Darkness, radnje smještene u suvremeni Zagreb. Nakon velikog broja manjih i većih događaja, ovaj se larp ugasio, odnosno novi su organizatori preuzeli igru te stvorili danas aktivni Zagreb by Night. Camarilla Agram je osim službenih događaja 2014.godine imala i jedan spin-off, naziva Sabbat, u kojem su igrači preuzeli uloge Camarilli neprijateljske frakcije Sabbata (go figure, ono).

Organizirali: Ivan Žalac i suradnici

Carmen

Carmen Facebook grupa

Prvi SF larp ikad organiziran u Hrvatskoj. Premisa je bila da se likovi nalaze na svemirskoj postaji Carmen, čija je namjena artificijalno produljenje života. Problem nastaje kada puno bića odjednom želi isto, a birokracija i umjetna inteligencija same postaje ne surađuju. Odigran je jednom, 2013. godine, makar je namjera bila da se larp održi više puta, kao kontinuirana radnja.

Organizirao: Zvonimir Barać

Crolarp

Crolarp je prvi pokušaj objedinjavanja fantasy scene u hrvatskoj koja je bila razbijena na više manjih larpova, a inicijativu je pokrenula Udruga Ognjeni Mač te se uključilo nekoliko različitih skupina koje su organizirale larpove u istom fantasy svijetu/settingu. 2012. i 2013. godine su održana 2 događaja, koji su bili među najbolje posjećenim višednevnim događajima u Hrvatskoj ikad.

Organizirali: više organizatora, uključujući udrugu Ognjeni Mač

Ćuza

Ćuza je bila one-shot zatvorski larp održan 2014.g. koji se bavio zatvorenicima, stražarima i drugim osobljem u eksperimentalnom zatvoru, a uključivao je testiranje lijekova na zatvorenicima, psihološko testiranje, korumpirane sražare i sve ostalo što očekujete vidjeti u zatvoru.

Organizirali: Ivana Delač, Vesna Kurilić i Sven Nemet

Fallout

Ovaj hibridni airsoft-larp, koji se igrao 2012. i 2013. godine, crpio je inspiraciju iz istoimene video igre te se održao nekoliko puta, s tematikom postapokaliptičnog preživljavanja te uz pregršt incidenata spašavanja od opasnosti, bile one od mutanata, ili od paranoje među stanovnicima jednog postapokaliptičnog naselja.

Organizirali: Mario Logožar i Zoran Vlahović

Gozbe

Gozbi je od 2008. godine bilo mnogo. U suštini se radilo o fantasy larpu koji je bio organiziran u stilu gozbe, odakle i ime. Bilo ih je više, organiziranih različitom prigodom i u različitim lokalitetima, te su također bili vezani za veliki narativ.

Organizirali: većinom udruga Ognjeni Mač

Highland Games

Fantasy larp organiziran 2013.g. po premisi sličnoj tradiciji nordic larpova. Sam po sebi nije imao nikakva konkretna pravila, dok se priča temeljila na igrama snage i uma organizirana od strane Fianne, koja je ugostila prijatelje, znance i suradnike. Larp je bio one-shot, iako su postojale su naznake nastavljanja priče – no, zasad se ništa konkretno ne zna o tome.

Organizirali: Andrej Štefan, Dunja Martić, Marko Čavlina, Matija Mihoković i suradnici

Izgon

Website Izgon larpova

Izgon je bio pervazivni larp od tri događanja – 2013. godine su se odigrali Izgon 1, u trajanju od 32 dana, te izravni nastavak Izgon 2, u trajanju od dva tjedna, dok je 2015. godine odigran svojevrsni nastavak/alternativni reboot, Izgon 1.1., također u trajanju od mjesec dana. Ovo je bio prvi hrvatski pervazivni larp, i kao takav je omogućio hrvatskim igračima dotad nepoznati oblik igre i postizanja imerzije i bleeda kroz odigravanje energetskih bića iz drugog svijeta koja zaposjedaju ljudska tijela u nastojanju da razriješe međusobne sukobe i vrate se kući. Larp je uključivao dosta urbanog istraživanja, putovanja i otkrivanja novih lokacija u gradovima u kojima se igrao, a Izgon 2 i Izgon 1.1. igrali su se u nekoliko država istovremeno.

Organizirao: Ivan Žalac

Jaska i Forge of Heroes (Jaska Reboot)

Jaska Reboot Facebook grupa

Jaska je bilo objedinjeno ime za larpove organizirane od strane Udruge Ognjeni Mač, koji su sami po sebi bili kontinuirani narativi koji su trajali niz godina, u većini slučaja se direktno nastavljajući jedan na drugi. Radilo se o fantasy larpu započetom 2011.g. čiji su događaji obično trajali po nekoliko dana. Organiziralo ga se po par puta godišnje, ovisno o interesu i vremenu. 2015. godine je započet reboot, no ne zna se hoće li se nastavljati dalje.

Organizirali: udruga Ognjeni Mač

Koliba

Koliba je intenzivni psihološki horror/triler komorni larp s elementima nadnaravnog u kojem se sedmero ljudi, sa svojim tajnama i međusobnim vezama, nađu zatočeni u kolibi usred šume. Od 2013.g. je odigran šest puta, na SF konvencijama, od čega jednom na engleskom jeziku.

Organizirale: Ivana Delač i Vesna Kurilić

Krvomeđe

Nije larp u samom smislu te riječi, makar su se Krvomeđa indirektno i direktno ponekad vezala za radnju koja se odvijala u larpovima na Maksimiru i u Jaski. Prvenstveno je namjena Krvomeđa bila organizacija bojnih igri po Amtgard sistemu. Krvomeđa su se održavala od 2004. godine, a postoje naznake da će se nanovo organizirati, vjerojatno s dolaskom toplijeg vremena.

Organizirali: nekoliko različitih organizatora

Kutina (Summer Session)

Prvi i najstariji hrvatski larp, održavao se u Kutini od 1997. do 2001. godine, jednom godišnje.

LarpCraft (Bear Mountain Colony)

Bear Mountain Colony Facebook stranica

Fantasy larp organiziran po Larpcraft pravilima, sustavu podosta rasprostranjenom u SAD-u. Ivan Žalac je (uz par suradnika) pokušao pokrenuti ovaj larp u Hrvatskoj, no nakon par organiziranih događaja, zbog manjka interesa ova se serija larpova nije nastavila.

Organizirali: Ivan Žalac i suradnici

Limbo

Limbo na Nordiclarp.org stranici

Tor Kjetil Edland je osmislio ovaj komorni larp, gdje se radnja odvija u limbu, na granici između smrtnog i zagrobnog života. Likovi se suočavaju s griješima prošlosti, kao i sa samom činjenicom da viđe nisu živi, te otkrivaju što zapravo smrtna duša, ako to jest duša, znači. Larp je u Hrvatskoj odigran 2013. godine.

Organizirao: Ivan Žalac

Majčin Gaj

Ovaj se fantasy larp igrao u Lubeni od 2009. do 2011. godine i također je vezan uz narativ, ali s par posebnih pravila vezanih uz dinamiku igre (kontrola korištenja magija i sl.).

Organizirao: Miroslav Wranka

Maksimir i Put Istine

Dvije zasebne serije larpa organizirane na istome terenu, u periodu od 2006. do 2013. godine. Maksimirski larpovi (koji su svojedobno nosili imena samo brojčano, Maksimir 1, 2, 3 itd.) bili su jednodnevni fantasy larpovi s naglaskom na avanturistički štih i istraživanje. Kao i većina fantasy larpova prije 2012. godine, vezan je za veliki narativ, što bi značilo da su likovi prisutni na ovom larpu bili prisutni i u mnogim drugima, kao što su Jaska, Rajski Vrhovi i drugi. Put Istine je bio reboot larpa s drukčijim pravilima te u drugome narativu. Za sad je održan samo jednom, no postoje naznake da će se larpovi u Maksimiru nanovo oživjeti.

Organizirali: većinom udruga Ognjeni Mač

Maska Sumraka

Fantasy larp povezan s Putem Istine, te se igrao po takozvanim Trinity pravilima, nevezano za prethodni veliki narativ. Organiziran je 2014. godine. Radnja je bila smještena u skrovito prenoćište u kojem su se skupili razni pustolovi – no, postojao je trik. Svaki od pustolova došao je pod maskom, potpuno skrivenog identiteta. Pod uvjetom da se ne miče maska s lica, identiteti su ostajali tajni. Sile Kaosa, Prirode i Reda igrali su se mačke i miša u borbi za prevlast, a noževi su se zabijali iz leđa u leđa.

Organizirali:  Green Banner i udruga Ognjeni Mač

Parni zakon

Parni zakon je bio one-shot komorni larp koji se odigrao u sklopu istoimene gamerske mini-konvencije održane u svibnju 2011. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radnje smještene na Veliku izložbu u Teslino doba, ovaj je prvi hrvatski komorni larp zainteresirao mnoge ne samo za larpanje, već i za steampunk kao umjetnički, stilski i igrački žanr.

Organizirali: Ana Rajner i Božo Špoljarić

Re(union)

Ovaj je larp nastao tijekom radionice na prvoj PoRtaL konvenciji, održanoj 2013. godine. Radilo se o komornome larpu čija je radnja bila smještena u odvjetnički ured za vrijeme čitanja oporuke nedavno preminule pokojnice. Ono što je trebalo biti samo čitanje oporuke završava drukčije nego bi itko od prisutnih članova obitelji mogao pomisliti.

Organizirali: Brittany Rastsmith, Ivana Delač, Vesna Kurilić, Marko Zadro i Ivan Žalac

Sunčev Potočić

Larp organiziran na lokalitetu Eko Sela Žumberak. Fantasy larp, kao i većina ondašnjih, vezan za veliki narativ uz Jasku, Maksimirske larpove i ostale.

Organizirali: Green Banner i udruga Ognjeni Mač

Tajne Podmornice

Na Zakonomikonu (mini konvencija održana 2012. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu) je bio organiziran one-shot komorni larp vezan uz tematiku i mythos H.P. Lovecrafta, gdje su se svi likovi našli na misterioznoj podmornici, u nadi da će otkriti što se s njom zapravo dogodilo – ili će se dogoditi… Radilo se o horor larpu gdje su likovi bili u utrci s vremenom, uvijek za mrvu bliže kobnoj sudbini.

Organizirali: Ana Rajner, Božo Špoljarić, Marko Čavlina, Andrej Štefan i Dunja Martić

Tragači zore

Tragači zore na stranici udruge Lateralus

Tragači zore bili su jednonoćni (od zalaska do izlaska sunca) fantasy larp baziran na djelima hrvatskih fantasy pisaca, ponajviše na trilogiji “Zmije Nikonimora” Sanje Lovrenčić. Larp je odigran jednom, u listopadu 2012. godine, te je svojim “what you see is what you get” pristupom pravilima označio početak nove vrste fantasy larpova u Hrvatskoj, koji su dotad koristili isključivo Amtgard pravila.

Organizirali: Ana Rajner i Božo Špoljarić (udruga Lateralus)

Trinity

Objedinjeni naziv za larpove koji su oko 2014. bili planirani te povezani s Putem Istine i Maskom Sumraka. Zbog malog interesa, ova serija larpova se zapravo nikad nije održala.

Planirali: udruga Ognjeni Mač

Utvrda Svjetlosti

Fantasy larp koji je bio organiziran u Osijeku i koji je također na određeni način bio povezan s velikim narativom regije u periodu prije 2012. godine. Larp je trajao od 2010. do 2013. godine, jednom godišnje.

Organizirali: udruga Gaia

Vampire 20th century

cWoD larp koji je pratio radnju kroz 20. stoljeće, s idejom da svaki novi događaj bude iduće desetljeće. Tijekom 2014. godine je održano nekoliko događaja.

Organizirao: Ivan Žalac

Bonus misterij:

Nova Zora: Buđenje (New Dawn: Awakening)

Ovo je bio pervazivni larp inspiriran Izgonom, s tematikom genetske modifikacije i alternativne stvarnosti – ali bi ga se moglo nazvati i larperskom urbanom legendom. Naime, jako se malo zna o tome tko ga je točno organizirao, kako je protekao i je li se uopće održao do kraja.

Napomena: Ako smo zaboravili navesti neki larp za koji znate, slobodno nam se javite na larpokalipsa@gmail.com, ne grizemo 🙂