Hrvatski larpovi

Dragi čitatelju, ovdje nudimo listu trenutno nama znanih i aktivnih larpova koji postoje u Hrvatskoj. Ima nas četvoro pa bi ovo sve trebalo biti updateano podosta revno, a ako se i desi da nam se omakne, ipak smo ljudi. Slobodno nas zašpotajte na mail u slučaju da smo nekoga zaboravili: larpokalipsa@gmail.com

In case you do not speak a word of Croatian, there is a separate page under this one, just look up there at the page header, scroll over with your mouse, that’s right, see that dropdown menu, international friendly? Yeah, click that.  – Strawman

Fantasy larpovi:

Rajski Vrhovi

Facebook: nema grupe niti stranice, ali upisivanjem “Rajski vrhovi” u tražilicu pronaći ćete najavljena događanja.
Rajski vrhovi su fantasy larp serijal čija se priča snažno oslanja na slavensku mitologiju (dakle, ima vukodlaka… patuljaka… vila… babaroga… i podosta sjedenja oko vatre). Ovo je trenutno najstariji hrvatski larp koji još traje, a prvi događaj odigran je 2003. godine. Igra se po zadnjoj verziji Amtgard pravila (Amtgard 7.2).
Sljedeći događaj: ljeto 2016. (TBA)

Organizatori: Ksenija Premuš, Ivo Turk, Mario Ogresta i Ivan Kalinić

The Elder Scrolls Chronicles

Web: TESC blog
Facebook: The Elder Scrolls Chronicles facebook grupa
The Elder Scrolls Chronicles (TESC) je fantasy larp čija se radnja odvija u svijetu Elder Scrolls igara. Larp je započeo 2013 i organiziran je kroz godišnja one-shot događanja. Od svih hrvatskih larpova, usuđujemo se reći da postavlja ljestvicu scenografije i kostimografije jako, jako visoko… Iako još uvijek nismo tamo vidjeli ikoga s onom rogatom Dragonborn kacigom. (op.a. Znam da se ne zove Dragonborn kaciga, Iron Helmet je, al svejedno mi je više fora reći Dragonborn kaciga)
Sljedeći događaj: TBA

Organizatori: Klara Feldšar, Ozren Martinović, Sandor Mesterhazi, Mario Ogresta i Marko Zadro

Divlja Krajina

Facebook: UOM stranica
Nakon skoro pa jednogodišnjeg zimskog sna, družba iz udruge Ognjenog Mača nanovo započinje s radom. Ovoga puta u voj… divljoj krajini. Velika legenda je pozvala hrpetinu avanturista da istraži i mapira divlju krajinu, a da stvar bude bolja, svi avanturisti dolaze iz susjednih sela, koje su ili u preljubaznom incestuoznom odnosu, ili su si svi za vratom. Uz to, moguće je igrati različite rase, od ljudi, vilenjaka pa čak i do pahuljica za sve one jako posebne igrače koji pod svaku moraju biti unikat. U svakom slučaju, pohvale UOMu na revitalizaciji ovoga (nekadašnjeg Maksimira), treba nam malo batinjanja.
Sljedeći događaj: TBA

Terra Nova

Web: Terra Nova 
Facebook: Terra Nova facebook page 
Terra Nova je fantasy larp serijal čije je prvo poglavlje trajalo od 2012. do 2015. godine i sastojalo se od 4 povezana događanja i jednog spin-off događaja. Drugo poglavlje započinje u proljeće 2016. godine. Priča se da će drugo poglavlje napraviti zaokret od visokog fantasyja u postapokaliptični fantasy, ali kako će to točno biti izvedeno, još nemamo pojma.
Sljedeći događaj: Svibanj 20-22. 2016.

Organizatori: Zvonimir Barać, Ivana Delač, Ivan Kalinić, Miroslav Wranka i Ivan Žalac

Beyond Gods and Empires

Facebook: Beyond Gods and Empires facebook grupa
Beyond Gods and Empires je povijesno-fantasy larp smješten u antičko doba i definira se kao “Svijet antike začinjen sa mrvom magije”. Započeo je 2015. godine, i dosad su održana dva događanja – što možda jest, a možda i nije uključivalo pijanog boga Dioniza, polugole trkače na duge i kratke staze i gomilu strijela izgubljenih u polju.
Sljedeći događaj: TBA

Organizator: Sven Nemet

Labuđa rijeka

Facebook: nema grupe niti stranice, ali upisivanjem “Labuđa rijeka larp” u tražilicu pronaći ćete najavljena događanja.
Labuđa rijeka je ljetni larp koji se od 2012.g. igra po Amtgard pravilima, a specifičnost mu je igranje u vodi (na riječnim kupalištima Karlovačke županije). Organizatori kažu da je to jedini larp u kojem je “zajamčena potpuna imerzija svih igrača”, što ukratko znači da vam je potreban jedino kupaći kostim i sposobnost plivanja jednom rukom dok drugom mlatite protivnika koji se pored vas koprca u riječnoj vodi.
Sljedeći događaj: ljeto 2016. (TBA)

Organizatori: Ivo Turk i Ksenija Premuš

World of Darkness:

Noćne kronike

Web: Noćne kronike webpage
Facebook: Facebook page, Facebook grupa
Noćne kronike su igra smještena u Vampire: the Masquerade svijet koju karakterizira eksperimentiranje sa službenim lore-om VTM svijeta. Moguće je igrati lika u Camarilli, Sabbatu i Anarch Movementu. Kronika je započela 2015.g., a sastoji se od manjih događanja jednom u dva tjedna, te velikih koji se odvijaju jednom mjesečno. Pojedinci bi možda rekli da je ova kronika u mnogo čemu dijametralno suprotna kronici Zagreb by Night, te da će igrači feminističkog usmjerenja možda lakše svoje mjesto pronaći u kronici kojom vlada Princeza nego u onoj kojom vlada Princ.
Sljedeći veliki događaj: TBA

Organizatori: Kristina Jambrek, Ivo Turk, Jelena Wehn i Ivan Žalac

Zagreb By Night

Web: ZbN blog
Facebook: ZbN Facebook grupa
Wikia: ZbN Wikia
Zagreb By Night je igra smještena u World of Darkness Vampire: the Masquerade svijet, a igra se po novim Mind’s Eye Theatre pravilima (uz nekolicinu homebrew preinaka). Radi se o kronici smještenoj u alternativnoj verziji Zagreba, koja je započela u ljeto 2013. godine. Kronika se sastoji od manjih tjednih događanja te velikih, koji se odvijaju okvirno jednom u dva mjeseca. Organizatori upozoravaju da je setting mračan i neumoljiv, a pojedinci se žale i da je okrutan – što ima smisla kad shvatite da se igra odvija i na roleplay Facebook stranici gdje vas svaki nespretan komentar ili krivo plasiran lajk može dovesti u jako nezgodnu situaciju…
Sljedeći veliki događaj: TBA

Organizatori: Goran Bijelić, Matija Kessler, Pavle Pelikan i Marko Zadro

Werewolf

Web: Werewolf blog
Facebook: Facebook grupa, ali i upisivanjem “Werewolf larp” u tražilicu pronaći ćete najavljena događanja.
Werewolf larp je igra smještena u World of Darkness svijet primarno orijentirana na vukodlake kao likove, a započela je krajem 2015. godine. Zasad nam nije poznato je li pojačana dlakavost preduvjet za sudjelovanje.
Sljedeći događaj: TBA

Organizatori: Ivo Turk i Ivan Žalac

Povijesni:

Orahovačke kronike

Facebook: Facebook grupa
Orahovačke kronike su larp serijal smješten u srednji vijek, sa snažnim naglaskom na povijest i običaje tog vremena. 2015.g. je održan prvi događaj, a drugi je najavljen za 2016. godinu. Sudeći po Crvenom vjenčanju s prvog događanja (koje upućuje na zaključak da su dio igrača veliki ljubitelji djela G.R.R. Martina), očekujemo napet i uzbudljiv nastavak priče. E, da, spoiler alert na Crveno vjenčanje.
Sljedeći događaj: proljeće 2016. (TBA)

Organizatori: Tijana Migić, Mladen Miletić i Lovro Radovčić

Famiglia Bonifacio

Facebook: Famiglia Bonifacio Facebook page
Famiglia Bonifacio je larp sastavljen od nekoliko igara koje se bave mafijaškim obiteljima Bonifacio i Morelli te njihovim suradnicima i protivnicima, u Sjedinjenim američkim državama za trajanja prohibicije. Pojedina događanja se periodički ponavljaju, tako da se u istoj igri može sudjelovati i više puta. Famiglia Bonifacio s izvođenjem je počela 2015. godine. Prisutnost velikog broja šešira, kravata i talijanskog naglaska na dosadašnjim događanjima pravi je mamac za ljubitelje mafijaških filmova… osim ako im smeta velika količina cigaretnog dima koja obično prati ovaj larp.
Sljedeći događaj: 22.4. – Večer društevnih igara Bjelovar

Organizatori: Noel Baša, Marko Čavlina, Matija Mihoković, Lucija Tancer i Miroslav Wranka

Steampunk:

Para pokreće svijet

Facebook: Para pokreće svijet facebook grupa
Para pokreće svijet je steampunk larp serijal smješten u alternativnu Europu, na početak 20. stoljeća. Larp je započeo 2011.g., a dosad je održano sedam velikih događaja te tri spin-offa. Ovaj bi se larp mogao nazvati najotkačenijim na trenutnoj hrvatskoj larperskoj sceni, i poznat je po iznenadnom pojavljivanju novih elemenata i pravila usred igre – što obično dovede do duhovitih situacija koje se prepričavaju još godinama kasnije.
Sljedeći događaj: TBA

Organizator: Sven Nemet

Dishonored

Facebook: Dishonored facebook grupa
Dishonored je steampunk larp serijal smješten u svijet istoimene računalne igre, u postapokaliptični industrijski grad Dunwall. Larp je započeo u ožujku 2015.g., a dosad su održana dva događanja. Nisu svi igrači bili zadovoljni s odlično izvedenom podjelom na bogatašku i radničku klasu koja je karakteristična za ovaj larp, ali prilično smo sigurni da se nijedan pripadnik visoke klase dosad nije bunio.
Sljedeći događaj: TBA

Organizator: Andriana Lacković

SF / Znanstvena fantastika:

Star Wars

Facebook: Star Wars facebook grupa
Star Wars je larp smješten u svijet istoimene filmske trilogije. Sukladno tome, događanja su podijeljena u serijale po tri događaja, te smještena u različite trenutke povijesti galaksije. Larp je započeo 2014. godine, a dosad je održano ukupno pet događanja. Očekujemo porast interesa za ovu igru s obzirom na nove Star Wars filmove, ali ostaje za vidjeti namjeravaju li organizatori u igru uvesti divovskog hologramskog Snokea, i kako.
Sljedeći događaj: (TBA)

Organizatori: Matija Mihoković i Ivo Turk

Post-Apokalipticni:

Degenesis

Facebook: UOM stranica

Kakva bi to bila larp scena bez post-apokaliptičnog larpa? Pa, ovakva kakva je bila i dosad, ali u svakom slučaju novitet na sceni je i više nego privlačan. Radnja, stanje, zbivanje – hladni rat se dogodio, i nije prošao jako lijepo. Da stvar bude gora, uplela se i magija, koje je nakon samog rata gotovo u potpunosti nestalo. Preživjela je svega šačica čovječanstva, skrivajući se okolo po opustošenom planetu. Recept za katastrofu? Prije za jako zanimljivo natjeravanje po razruženim bolnicama i skladištima, tako da ne može biti loše ni da hoće.
Sljedeći događaj: TBA

Organizatori: Udruga Ognjeni Mač

Komorni larpovi:

Star Trek: Tethys

Web: Star Trek Tethys
Komorni SF larp smješten u univerzum Star Trek serijala, u kojem se radnja vrti oko nasukane posade malog šatla, u nadi da će u što skorijem vremenu pronaći način da se izbave iz kobne sudbine. Larp potiče storytelling i kreativno stvaralaštvo, o kojima ovisi i ishod same igre. Autor igre je Ivan Žalac. Larp se od 2013.g. organizira na SF konvencijama i tematskim larp danima.

Star Wars: Endor

Radnja ovog larpa, čiji su autori Matija Mihoković i Miroslav Wranka (dio Terrible Creations tima), odvija se na Endoru, gdje tijekom bitke koja bjesni oko njih, šestero likova (petero vojnika i jedan civil), mora pobjeći iz klopke u kojoj su se našli. Larp se od 2015.g. organizira na SF konvencijama i tematskim larp danima.

Love is Blue

Ovaj jednosatni larp autora Fabricia Bonifacia (Italija) je komorni larp s najvećim brojem izvođenja u Hrvatskoj dosad, počevši od 2011.g.. Radi se o psihološkom hororu, u kojem igrači igraju otete žrtve u bolesnoj igri serijskog ubojice. Kroz godine je ovaj larp znao biti prvi larp mnogim trenutnim igračima u Hrvatskoj, a prvi su ga u Hrvatskoj organizirali Ana Rajner i Božo Špoljarić. Trenutno se sporadično organizira na Larp Danima koje vodi Miroslav Wranka, dok ga je svojevremeno organizirao i Marko Zadro na hrvatskim SF konvencijama.

Dru

Web: Norwegian Style (nije hrvatski proizvod)
Ova igra je freeform, odnosno kolaborativno pripovijedanje autora Andersa Nygaarda, u kojem se radnja odvija u jazbini druida koji ugošćuje još nekolicinu drugih druida kako bi vijećali o nadolazećem ratu između dvaju nacija, te došli do riješenja kako spriječiti katastrofu. Ili je potakli? Kako se radi o freeformu, pričanje priče je zapravo u fokusu umjesto aspekta samog igranja i “pobjede”. Larp se organizira na SF konvencijama i tematskim larp danima.

Smrt japanskog cara

Web: Smrt japanskog cara
Premijerno odigran na konvenciji Zakon Dalekog Istoka 2013. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, ovaj komorni larp likove dovodi u neugodnu situaciji privođenja u zatvor nakon nenadanog terorističkog napada na japanskog cara, jer su svi odreda osumnjičeni za teroristički čin. Autor (i organizator) larpa je Ivan Žalac. Larp se organizira na SF konvencijama i tematskim larp danima.

Tulum pun tajni

Web: Tulum pun tajni
Suvremeni one-shot larp o zadnjem tulumu rastajućih prijatelja, u kojem se staro društvo skupi posljednji put kako bi proslavili zaruke dvoje među njima… a potom, kako to često na tulumima biva, situacija izmakne kontroli. Larp je odigran 2013. godine, na konvenciji PoRtaL. Autor larpa je Ivan Žalac.

Pobuna

Svijet je otišao kvragu, a na likovima je da tome stanu na kraj. Radi se o komornom larpu gdje igrači preuzimaju likove angsty i buntovne mladeži koje žele promjene – no svatko na svoj način. Autor larpa je Miroslav Wranka. Larp se od 2015. organizira na SF konvencijama i tematskim larp danima.

Pokret otpora

Komorni larp u kojemu se šestoro likova nalazi radi daljnih planova po pitanju djelovanja kao pokret otpora. No, članovi nisu složni i nastaje jedna paranoična i stresna situacija gdje ishod postaje nepoznat. Autor je Miroslav Wranka. Larp se od 2015.g. organizira na SF konvencijama i tematskim larp danima.

Večer s obitelji Kruger

Murder mystery obično imaju jako fiksan način kako se riješavaju. No, Obitelj Kruger je zamišljena na veoma zanimljiv koncept, gdje je radnja stvari zaista svaki put večer u obitelji Kruger, 50-ih godina u Njemačkoj. Uloge su gotovo identične, njihovi odnosi također – no scena koja ih zadesi tokom igre – svaki put je drukčija! Autori larpa su Tijana Migić i Mladen Miletić.

Autobusna postaja

Larp autora Douglasa Milewskog, o neobičnoj situaciji u kojoj su se našli obični ljudi, čekajući autobus. Larp organizira Miroslav Wranka, i to na larp danima i konvencijama, od 2015.g.

Karantena

Znanstvenofantastični larp za šest igrača čija se radnja odvija u dalekoj budućnosti. Preuzet ćete uloge ljudi i vanzemaljaca upletenih u spletke i intrige galaktičkih razmjera. Autorica je Andrea Landaker. Dosad je igran u sklopu “LARP dana” u Osijeku i Rijeci, pod vodstvom Miroslava Wranke.

Obitelj Andersson

Dramska igra u modernom okruženju predviđena za grupu od osam do deset igrača, nesvakidašnje strukture i dinamike. Postat ćete pripadnici obitelji koji se trebaju dogovoriti oko nasljedstva nakon smrti njihovih roditelja, kao i hoće li provesti blagdane zajedno. Autori su Åke Nolemo i Johan Röklander. Dosad je igrana u sklopu “LARP dana” u Osijeku i Rijeci, pod vodstvom Miroslava Wranke.

Pinokio larp

Ne zna se puno o nadolazećem larpu autora Svena Nemeta i Zvonimira Baraća, no zna se da je zasigurno komorni i jako eksperimentalan, budući da likovi igraju lutke, na način da doslovno kontroliraju lutke pomoću ruku.
Sljedeći događaj:  (TBA)

Za slučaj da smo koji možda zaboravili, javite nam se na larpokalipsa@gmail.com . Desi se i najboljima da omaše detalj. – Strawman

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s