Intervju s vampirima: Zagreb by Night i Noćne kronike

Naš je tekst o dva zagrebačka vampirska larpa izazvao toliki interes, da smo odlučili glavnim protagonistima dati glas, kako bi nam sami razjasnili nedoumice u vezi njihovog larpa i razriješiti pitanja koja su se nakon objave teksta pojavila u larperskoj zajednici.
Pritom su Vengeful Kitten i Larpo Marx odlučili biti ozbiljni, kako bi naše čitateljstvo moglo vidjeti da je i to moguće… bar do neke mjere.


Prvo smo odlučili pitati organizatore larpova Zagreb by Night i Noćne kronike kako im se svidio naš članak u kojem smo usporedili njihova dva larpa. Napomenuli smo i da smo spremni na konstruktivnu kritiku, kao i napredovanje na temeljima vlastitih grešaka – jer to je temeljno načelo rada svakog jahača larpokalipse. Na to nam oni rekoše:

Zagreb by Night: Članak smatramo kvalitetno napisanim, ali ono što vidimo kao potencijalni problem jest anonimnost autora. Da se radilo o recenziji samo jednog larpa, bilo bi (donekle) korektno, ali ovako stvara mentalitet ‘us vs. them’ te postavlja pitanja tko je zapravo radio usporedbu. Pogotovo kad su određeni upisi prezentirani kao činjenice, a imaju jako malo veze s stvarnim događajima unutar ZbN LARPa.

Noćne kronike: Vaš je članak maestralan. Smatramo da ste vi svakako najbolja stvar koja se ikada dogodila u povijesti LARP­a u Hrvatskoj i šire. Imate nenadmašan stil pisanja. Mi vas stoga jako cijenimo. Šteta što niste u SAD­u jer biste tada nedvojbeno konkurirali za Pulitzerovu nagradu, no s obzirom da pišete i na englesokm, možda ju na kraju i dobijete.

Razgaljeni ovakvim komplimentima, nastavili smo s pitanjima. Organizatore Zagreb by Nighta smo pitali zbog čega su još uvijek zapeli u Kino klubu Zagreb (dok su Noćne kronike bile dovoljno smione pokušati nešto novo).

Zagreb by Night: KKZ nam je isplativ zbog nekoliko razloga, prvenstveno jer je tu vrlo dobra cijena cuge, činjenica da ne moramo iznajmljivati prostor, te mogućnost dogovora s osobljem KKZ-a. Razmatralo se o nekoliko prostora, ali kada su se usporedile cijene, mogućnost da prostor imamo samo za sebe i drugih dogovora, KKZ je bio logičan izbor. U ovom trenu, model nam je da se držimo KKZ-a, a za neke posebne evente (3-4 puta godišnje) unajmljujemo druge prostore.

Pošto umjesto “us vs. them” politike jahači larpokalipse njeguju politiku “us vs. everybody”, naravno da nas je zanimalo i što organizatori Noćnih kronika imaju za reći o svom prostoru. Ipak je taj larp započeo sa stilom, u prestižnom klubu Vinyl. Kakva su im iskustva sa suradnjom s tako elitnim mjestom, te kako se taj lokalitet odrazio na igru?

Noćne kronike: Istina je to što kažete. Elitno smo počeli, a Vinyl je pravo mjesto za takav početak. Suradnja s njima je bila na visokoj razini, no pojavio se veliki problem u igri. Naime, svi su igrači uzimali elite influence background, vjerojatno zbog elitnog mjesta na kojemu se igra. Pokušavali smo na sve moguće i nemoguće načine privoliti barem neke igrače da uzmu underground influence background, no bez uspjeha. Tako nešto više nismo mogli tolerirati. Svašta smo pokušavali i jedino što nam je na kraju preostalo, bilo je preseliti LARP doslovce pod zemlju, kako bismo na taj način potakli igrače da uzmu underground influence. Jedino prikladno mjesto za larpanje pod zemljom, koje nam je bilo poznato, bio je KKZ (Kino klub Zagreb), pa smo stoga igru premjestili tamo. I vidi gle! Igrači su odjednom počeli uzimati i undergraund influence. Nadam se da razumijete da smo tom selidbom riješili veliki problem u balansu igre.

Drago nam je bilo čuti da organizatori toliko drže do igrača da prema njihovim potrebama biraju lokaciju svog larpa. No zapravo nas je najviše zanimalo goruće pitanje odnosa prema lore-u World of Darkness svijeta, pa smo pitali organizatore oba larpa vide li svoj pristup lore-u kao prednost ili manu, i zašto.

Zagreb by Night: Kao organizatorski tim, smatramo da je upravo World of Darkness lore (te samim time Vampire the Masquerade, Werewolf, Mage, Wraith…) izrazito bogat, te da predstavlja okosnicu “personal/gothic horror” settinga. ZbN larp nije samo da bude larp, radi se o ozbiljnoj, krvavoj i surovoj temi koja nerijetko dovodi likove u izrazito teške moralne situacije i dvojbe gdje moraju itekako dobro promisliti o posljedicama svojih radnji. Iz dugogodišnjeg iskustva igranja WoD settinga, smatramo da su prevelike preinake na štetu same atmosfere i “štiha” kojeg stvaramo, te da od VTM-a stvaraju generički Vampirski svijet koji nama i našim igračima ne odgovara. Osjećamo se vrlo ugodno s Vampire the Masquearade metaplotom (zato i jesmo prije par mjeseci “sinkronizirali” By Night Studios Vampire pravila s Vampire the Masquerade Revised loreom) te smo ga u potpunosti preuzeli za svoj LARP. Neki igrači mogu u tome vidjeti manu, ali mi vidimo to kao prednost. Ukoliko netko želi kompleksan, dubok i bogat svijet Vampira – Vampire the Masquerade – Zagreb By Night je izbor za njega.

Noćne kronike: Apsolutno kao prednost. Mi se lorea držimo kao pijani plota iliti gelendera i to je jedini ispravni pristup. Lore über alles!

Ovo nas je, doduše, malo zbunilo jer nismo baš tako shvatili informacije koje na sve strane cure o pristupu lore-u na Noćnim kronikama, ali nismo se dali smesti. Radi razjašnjenja svojih nedoumica, pitali smo organizatore Noćnih kronika o glasinama da svojim igračima daju podosta odriješene ruke, pa nas je zanimalo kako se to odražava na priljev i odljev igrača. Kažu oni:

Noćne kronike: Odriješene ruke? Molim ?! Odakle vam to? Pa to nema veze s pameti i/ili istinom. Nikome mi ne dajemo ništa, pa tako ni odriješene ruke. Svatko mora raditi ono što mu se naloži, inače slijede sankcije koje uključuju ako treba i vezivanje ruku. Pri tom smo ipak humani, pa igrače u takvim situacijama uvijek pitamo žele li da im ruke vežemo konopcem, lancima ili lisičinama.

Dobro, lisičine i lanci ne zvuče baš ležerno… Moguće je, priznajemo u tom trenutku jedan drugome, da smo krivo shvatili. Pa da provjerimo jesmo li krivo shvatili i glasine koje kruže o Zagreb by Night larpu, da oni pak od svojih igrača očekuju jako puno. Je li to istina i kako se pak to odražava na odljev i priljev igrača?

Zagreb by Night: Mislim da su glasine previše potencirane te stvaraju negativnu famu jer nisu točne (naravno, ovisno o promatraču). Ako igrač želi igrati po pravilima settinga i lorea, od njega se ne očekuje mnogo, osim čitanja istih. Preferiramo ozbiljnije igrače i igračice koji su voljni posvetiti malo vremena Zagreb By Nightu i dodatnim materijalima. Možda se na prvu ruku čini puno, ali se radi o nekih 100njak strana koje se ne mora znati odmah. Što se priljeva i odljeva tiče, pošto igramo 3x mjesečno, svako toliko dobijemo nove igrače, ali i neki odustanu. Nije nam bitna kvantiteta, već kvaliteta igrača.

Haj’mo sa glasina onda na konkretnija pitanja – nakon toga Larpo i Kitten postavljaju sljedeće pitanje organizatorima Noćnih kronika: Koliko neravnoteže u igri im stvara velik broj sekti kojima likovi mogu pripadati, u odnosu na broj igrača? I kako igra uopće funkcionira ako se na Eliziju ne pojavi nitko iz neke sekte?

Noćne kronike: Toliki broj sekti stvara naime ravnotežu u igri. Da ih nema toliko, bilo bi dosadno jer bi bilo manje svađa i trzavica. Ako se neka sekta ne pojavi, nema veze. Koga nema, bez njega se može.

Kad smo već kod sekti, pitali smo i organizatore Zagreb by Night larpa koliko njihove igrače pak ograničava to što mogu odabrati manji broj sekti kojima njihovi likovi pripadaju, nego što je to slučaj u Noćnim kronikama.

Zagreb by Night: Kako je ovo “treća” verzija ZbN larpa, imamo jasnu ideju i viziju u kojem smjeru idemo. Zaključak je da se igra striktno Camarilla (iako je bilo i Anarha) i isključivo 7 glavnih klanova. Povremeno učinimo iznimke (Giovanni npr.) ako smatramo da takvi likovi donose dodatne priče za naše igrače. Iako je prije bilo dopušteno gotovo sve, iskustvo je pokazalo da Zagreb By Night najbolje funkcionira ako se “puritanski” držimo Camarille i osnovnih klanova, a sve ostalo je začin u igri. Likovi koji su prije ušli u igru nisu dirani, ali trenutno ne odobravamo nove, u takvoj maniri. Jako cijenimo inicijativu igrača, te ukoliko imaju nešto zanimljivo na umu i to može obogatiti priču, tu i tamo dopustimo da igrač igra npc-a kojeg je zamislio.

Kada smo već kod međuklanskih i međusektnih sukoba, palo nam je tako na pamet priupitati i pitanje vezane za PvP pristup, odnosno princip igre gdje se radnja vrti oko sukoba samih likova umjesto sukoba sa zadanim neprijateljem od strane organizatora. Pa smo tako se sjetili pitati organizatore oba larpa koliko potiču PvP (player vs player) u svom larpu, i zašto.

Noćne kronike: Nema potrebe za poticanjem. Same postavke igre ga potiču i više nego dovoljno. Kad imate Anarche, Camarillu i Sabbat, jasno je da su svi protiv svih.

Zagreb by Night: Iako nas bije glas o učestalom PvPu, većina takvih stvari se odigrava zakulisno, po ‘cloak and dagger’ sustavu. Cijela Camarilla je koncipirana na način da je uvijek netko jači i sposobniji od vas, te shodno tome potičemo takav tip igre, bilo da se radi o previranjima unutar klanova ili borbi za (prestižna) politička mjesta. Igrač sam može odlučiti u kojoj se maniri uključuje u PvP, iako pritom mora paziti na kompleksne odnose među ostalim likovima. Primjer toga je “socijalna arena”, to je koncept sukoba gdje se umjesto fizičke borbe jednih protiv drugih, primjenjuje “battle of wits”, u kojoj je cilj pomno pratiti zakulisna događanja te u pravom trenutku reći pravu stvar kako bi protivnika navukli na pogrešku i smjestili mu, isključivo putem socijalnih i mentalnih vještina. Zamislite dvorsku intrigu među aristokracijom, sitne prepirke i smještanja, s ciljem uzdizanja sebe i sramoćenja rivala.

Kad se već spominju dvorske intrige, nismo mogli odoljeti a da organizatore Zagreb by Night larpa priupitamo zašto je otkazan spektakularno najavljivani događaj u dvorcu Dubovac koji se trebao održati u jesen 2015. godine.

Zagreb by Night: Do problema s dvorcem Dubovac je došlo zbog nesređenih odnosa grad Karlovac vs. osoba koja je taj dvorac trebala preuzeti. Pošto radovi koji su trebali biti obavljeni nisu ni počeli, postojala je mogućnost da moramo larpati među skelama i građevinskim materijalom. Kako nam ta opcija nije odgovarala, event 09.04.2016. je prebačen na novu lokaciju – Muzej automobila Ferdinand Budicki – http://www.otk-ferdinandbudicki.hr/ – za koju smatramo da je i više nego adekvatna. Događaj u dvorcu Dubovac će se svakako održati, kada sve bude spremno.

A kad smo već kod pojedinih događaja, sa zanimanjem smo pitali organizatore Noćnih kronika kad planiraju svoj prvi međunarodni događaj, i na kojoj će se prestižnoj lokaciji održati – ipak je ljestvica podignuta dosta visoko… Vinyl i to, jel.

Noćne kronike: Planiramo ga uskoro. Ako ne prije, onda svakako 29., 30. ili 31. veljače 2017. Lokaciju još nismo odabrali, no razmišljamo o nekom od njemačkih dvoraca (najvjerojatnije Neuschwanstein). Pozivanje igrača iz inozemstva zna biti problematično, pa ćemo se za početak fokusirati na one koji bi na takav event rado došli i bez poziva, pogotovo u Njemačku. Radi se ponajprije o igračima iz Sirije, Afganistana i Iraka. Pri tome svesrdno računamo na pomoć justicara klana Assamite. Pozivanjem igrača iz tih zemalja između ostalog činimo i humanitarno djelo, što je za svaku pohvalu.

Ne znamo što misliti o ovom odgovoru! Šale li se organizatori Noćnih kronika s nama? Koliko se Larpu Marxu sviđa ova sloboda i opuštenost u komunikaciji s organizatorima, toliko Vengeful Kitten hvali ozbiljan pristup organizatora Zagreb by Nighta ovom intervjuu. Svakome po ukusu!
A kad smo kod ukusa, spominjale su se u našem prethodnom tekstu i razlike po pitanju dodatnih sadržaja. Pa smo pitali organizatore Noćnih kronika kako to da nemaju wiki stranicu ili nešto slično, jer pretpostavljamo da takve stvari dodaju dubini igre – a kako organizatori Zagreb by Nighta imaju iskustva s wiki stranicom, njih smo pak pitali da te naše pretpostavke učinjeniče, odnosno da nam pojasne koliko dodatni sadržaji doista produbljuju igru.

Noćne kronike: Dovoljno smo popularni da nam wiki stranica ne treba. Dosta nam je Facebook i http://nocnekronike.crolarper.com/ Osim toga, za razliku od vas larpokaliptičara, mi smo vrlo ograničeni po pitanju slobodnog vremena jer svatko od nas ima u životu prioritetnijih, važnijih i pametnijih stvari od LARP­a.

Zagreb by Night: U ovom trenu koristimo nekoliko dodatnih sadržaja za igrače, kako bi stvorili dojam živog svijeta u kojem se uvijek nešto događa. Wikipedia je tu kako bi likovima dala dodatnu dubinu, objasnila neke njihove motivacije, te dočarala međusobne odnose. Većina wikipedie i materijala na njoj je produkt igrača. Također imamo interaktivnu kartu Zagreba na kojoj se ucrtavaju domene likova i bitni događaji. Igrači dosta igraju kroz Facebook grupe, klanske te jedna zajednička koja predstavlja oglasnu ploču Camarille, te tekuća događanja u gradu i okolici. Ono što se događa u Zagrebu je dosta povezano sa samom igrom. Pripremamo kompletno novu web stranicu koja će automatizirati kreaciju likova, kupovanje skillova, disciplina i svega ostalog. Planiramo većinu sustava za igrače prebaciti na web. Wiki stranicu već imate, a evo vam i link na kartu domena: http://www.scribblemaps.com/maps/view/ZbNmk3/ZbNmk3

Uuuu! Umjesto da prihvatimo rukavicu bačenu u lice od strane Noćnih kronika, proveli smo nešto vremena diveći se wiki stranici Zagreb by Nighta i njihovoj prekrasnoj karti. To je potrajalo cijeli dan, pošto doista imamo slobodnog vremena na bacanje. Ali intervju je ipak trebalo dovršiti – Istina ne čeka, kao ni larpokalipsa. Zapitali smo se stoga bacaju li ponekad organizatori jedni drugima rukavice u lice, pa im postavili pitanje o međusobnim odnosima u organizatorskom timu oba larpa. Idu li na team-buildinge? Je li to tajna uspješne organizacije larpa?

Zagreb by Night: Svakodnevno komuniciramo oko tekućih stvari unutar igre, svako toliko se nalazimo uživo da bi zajedno prodiskutirali velike promjene koje planiramo ubaciti. Primjer je nedavno izbačena “errata” (iliti homebrew) koja je promijenila relativno veliki broj stvari unutar same igre. Trenutno se radi na još nekoliko vecih promjena, ali to će potrajati jer volimo biti detaljni.

Noćne kronike: Bolji ne može biti. To je rezultat brojnih team­buildinga koje organiziramo nakon svakog našeg eventa. Takvi su se team­buildinzi organizirali u metal baru Valhalla, hotelu Sheraton i brojnim zagrbačkim parkovima. Sigurno s istom praksom nastavljamo i dalje.

Pita nato Vengeful Kitten čeznutljivo: “Larpo, kad ćemo nas četiri tako na neki izlet?” Larpo Marx odlučno odmahuje glavom i kaže: “Krinka možda još i bi, ali ne znam kako prodati tu ideju Strawmanu.” Kako bismo od organizatora dva ovako uspješna larpa naučili ponešto o prodavanju ideja, pitali smo ih koje oni strategije i marketinške metode koriste kako bi privukli nove igrače, i zatražili ih da nama – i našim cijenjenim čitateljima – prodaju svoj larp.

Noćne kronike: Planiramo snimiti visokobudžetni dokumentarac o našem LARPu koji bi se prikazivao na prestižnim međunarodnim festivalima dokumentarnih filmova. Očekujemo pomoć National Geographic Channela, CNN­a, Al Jazeere, ZDF­a i BBC­a. Ukoliko ste voljni uplatiti iznos od 10 milijuna eura na naš tajni bankovni račun u Švicarskoj, voljni smo vam prodati naš LARP i sva prava koja su uz njega pridržana. Javite nam ako ste za to doista zainteresirani da vam damo detalje oko bankovnog računa. Imajte na umu da ćemo uplaćeni novac iskoristiti za pokretanje novoga vampirskog LARP­a koji bi se zvao Kronike zagrebačkih noći, a uključivao bi, između ostalih i hibridne vampire.

Zagreb by Night: Prisutni smo na Facebooku koji nam je glavni za reklamiranje pored provjerene ‘word of mouth’ metode, pokušavamo kvalitetnim sadržajem motivirati svoje igrače da dovedu prijatelje. Također imamo svoj intro video i youtube kanal (https://www.youtube.com/watch?v=c1sWRtldSsE , ostatak u izradi), krećemo s vlastitom webstranicom. U ovom trenu smo povezani s nekoliko susjednih zemalja (Austrija, Poljska, Mađarska, Njemačka) u V.I.C (Vampire international chronicle) koja povezuje sve Vampire larpove te igračima dopušta da igraju likove iz ZbN u nekom drugom larpu, izvan Hrvatske. Priče su nam dosta povezane, te surađujemo s drugim organizatorima, kako bi se likovi lakše uklopili u veću priču. Na događaju u Muzeju automobila očekujemo podosta stranih igrača. 🙂

Kako bismo zadržali maksimalnu novinarsku objektivnost, kako se jahačima larpokalipse i priliči, ostavit ćemo ove zadnje odgovore bez komentara. Svatko reklamira svoj larp – a mi reklamiramo sve!
Nažalost, kako smo željeli biti ozbiljni u postavljanju pitanja, nismo ni od jednih ni od drugih zatražili preporuku gdje se može pojesti dobar kebab.
Vengeful Kitten i Larpo Marx


Važna antiparanoična napomena: nijedna riječ u odgovorima dobivenim od organizatora dva zagrebačka vampirska larpa – kojima ovim putem zahvaljujemo što su odvojili vremena (kojeg nemaju na bacanje kao mi) da nam odgovore na pitanja – nije mijenjana. Uz dopuštenje smo, doduše, ispravili par pravopisnih pogreški u odgovorima organizatora Zagreb by Nighta. U odgovorima organizatora Noćnih kronika nismo mijenjali ništa, jer nam nisu rekli da smijemo. Profesionalnost uber alles!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s